De regering van Cyprus voldoet in ruime mate aan de eisen voor de noodsteun die aan het land wordt verleend.

Dat concludeerden toezichthouders van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) (de trojka) vrijdag.

Volgens de geldschieters van de eilandstaat maakt Cyprus goede vorderingen bij de hervorming van de economie en de versterking van de financiële sector.

De grote problemen in de bankensector dreven Cyprus vorig jaar bijna in de financiële afgrond, waarna het land met noodleningen van het IMF en de eurolanden uit de brand moest worden geholpen.

Aanmerking

Door de vorderingen komt Cyprus nu in aanmerking voor het volgende deel van de noodsteun, ter waarde van 436 miljoen euro. In totaal werd het land 10 miljard euro aan noodleningen toegezegd.

Cyprus is door de financiële crisis in een diepe economische recessie terechtgekomen, waar pas vanaf volgend jaar een voorzichtig einde aan lijkt te komen.

De trojka verwacht dat de economie van Cyprus dit jaar met ruim 4 procent krimpt, om in 2015 met een magere 0,4 procent te groeien. Ondertussen is de werkloosheid hard opgelopen en is een verbetering van de arbeidsmarkt nog niet in zicht.

Met het oog op de economische ellende heeft de Cypriotische regering, met goedkeuring van de trojka, een minimuminkomen ingesteld voor de burgers die het meest worden getroffen door de crisis. Daarnaast is onder meer de strijd tegen belastingontduiking opgevoerd.