Economische sancties tegen Rusland zijn ogenschijnlijk onafwendbaar, maar isoleren Rusland alleen nog maar meer. Dat stelt het Duitse economisch onderzoeksinstituut Ifo vrijdag.

Om de Russen op lange termijn beter in de internationale gemeenschap te integreren, moet de Europese Unie broeden op een strategie voor de langere termijn, naast strafmaatregelen voor de korte termijn, zo stelt het instituut.

"Het effect van economische sancties is doorgaans minder groot dan de dreiging ervan", zegt economisch expert van het Ifo Erdal Yalcin.

"Dat is met name het geval als de sancties tegen een niet-bevriend land zijn gericht." De maatregelen dragen volgens hem dan ook niet bij aan de-escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne.De onderzoeker baseert zich daarbij op 'eerdere ervaringen' met economische strafmaatregelen.

Weinig keus

Yalcin ziet in dat de EU en de Verenigde Staten weinig keus hebben dan in actie te komen. Ze kunnen niet 'simpelweg overgaan tot de orde van de dag na het annexeren van de Krim en het neerschieten van een burgervliegtuig'.

Maar hoewel het politieke signaal van sancties sterk is, zijn de 'perspectieven voor het succes van die sancties gelimiteerd', vindt het instituut.

Handelsbeleid aanpassen

De EU moet volgens het instituut zijn handelsbeleid aanpassen op lange termijn. De handelsovereenkomsten met Georgië, Moldavië en Oekraïne, allemaal voormalige Sovjetstaten, hebben Rusland wat handel betreft buitenspel gezet en verder geïsoleerd.

De nieuwe strategie moet Rusland met name in de Europese economische invloedssfeer opnemen, vindt het Ifo.