FNV Metaal gaat de komende dagen acties organiseren bij het in Rheden gevestigde servicebedrijf GE Energy. Dit omdat GE weigert plannen van tafel te halen om werkzaamheden naar Italië te verplaatsen.

Vanaf vrijdag doen werknemers in Rheden geen overwerk meer. Maandag volgt een stiptheidsactie en dinsdag een werkonderbreking van twee uur, maakt de vakbond vrijdag bekend.

Met de verplaatsing verliezen ruim honderdveertig mensen hun baan, wat neerkomt op ongeveer driekwart van het totaal aantal werknemers.

GE Energy is een servicebedrijf voor het onderhoud aan gasturbines en is een belangrijke werkgever voor mensen in het Gelderse Rheden en omgeving.

''Het plan is een grote klap voor de werknemers en hun families, een echte catastrofe voor de mensen en het dorp. De fabriek bestaat sinds 1902'', zegt FNV-bestuurder Anita Dries.

Protestmars

Donderdag hield FNV al een protestmars in Rheden. De bond had eerder een ultimatum gesteld aan GE Energy. Maar daar ging het bedrijf niet op in.

GE wil de fabriek in Rheden uiterlijk in mei volgend jaar sluiten. Een deel van de werknemers kan worden herplaatst binnen GE.

De fabriek in Rheden kampt volgens het concern al sinds 2012 met overcapaciteit wegens een teruglopend werkaanbod. Bovendien zijn de productiekosten in Italië 'significant' lager.

Bij GE Energy Rheden werken in totaal een kleine tweehonderd mensen.

Overzicht van de stakingen in 2014