Schiphol beleeft vrijdag de drukste dag van het jaar. 

Zo'n 190.000 reizigers doen naar verwachting de luchthaven aan. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen op deze dag ruim 180.000 mensen via het vliegveld reisden.

Volgens een woordvoerster komt dat mogelijk doordat het economisch weer wat beter gaat. In de ochtend is het vrijdag het drukst op de luchthaven.

Reizigers moeten rekening houden met langere wachttijden. Schiphol adviseert ze zich goed voor te bereiden. Zo kunnen ze thuis alvast inchecken en moeten ze ervoor zorgen dat ze op tijd op de luchthaven zijn.

Extra personeel

Om alles in goede banen te leiden, wordt gedurende de hele zomerperiode vijfhonderd man extra aan personeel ingezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om kantoormedewerkers die als gastheer of gastvrouw optreden of het verkeer regelen. Populaire vakantiebestemmingen zijn volgens een woordvoerster Spanje, Turkije, Italië, Portugal, Noord-Amerika en Frankrijk.

Tijdens de maanden juli, augustus en september verwacht Schiphol in totaal zo'n 16 miljoen passagiers. Normaal gesproken wordt in de drukke zomerperiode de wachttijd verzacht met entertainment. Na de vliegtuigcrash met het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne is echter besloten dit voor de rest van de zomer stop te zetten.

Buiten bij vertrekhal 3 zijn vrijdag veel mensen te vinden bij de bloemenzee die daar inmiddels is ontstaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.

Ze laten een boodschap achter in de condoleanceboeken of leggen bloemen, kaartjes en knuffels neer. Ook hangt er een Australische vlag. De steunbetuigingen komen vanuit de hele wereld.