Woningcorporatie Vestia verkoopt circa 5.500 woningen aan de Duitse woninginvesteerder Patrizia. De verkoopprijs bedraagt 577 miljoen euro.

Nooit eerder werd in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht, zo meldt Vestia donderdag.

Het gaat om woningen verspreid over heel Nederland. De in problemen geraakte woningcorporatie liet eerder dit jaar weten zich komende jaren geheel te willen terugtrekken in de thuisregio Den Haag-Rotterdam.

Tot 2022 wil Vestia haar woningen met ongeveer een derde terugbrengen, van ruim 96.000 naar 65.000. Dat moet de corporatie er op termijn weer financieel bovenop helpen.

Oorspronkelijk betrof de woningportefeuille circa 6.500 woningen. Maar gedurende het proces heeft Vestia besloten een specifiek deel, het zorgvastgoed, niet te betrekken in de transactie. Het gaat om Herbergiers en Thomashuizen, kleinschalige zorgformules voor mensen met geheugenproblemen of een verstandelijke handicap.

Goedkeuring

Wanneer deze overgenomen zouden worden door een commerciële partij als Patrizia, zouden veel mensen hier niet meer gesubsidieerd kunnen wonen. Daarom zoekt Vestia voor dit zorgvastgoed een andere oplossing, zegt een woordvoerster.

Patrizia is beursgenoteerd en actief op de vastgoedmarkt in meer dan tien landen. Op dit moment beheert het bedrijf vastgoed ter waarde van ongeveer 13 miljard euro.

De deal tussen Vestia en Patrizia moet nog worden goedgekeurd door autoriteiten en toezichthouders. Naar verwachting kan de transactie eind dit jaar worden afgerond.