De Britse investeerder H.I.G. Capital heeft zo'n 5,5 miljoen euro betaald voor de overname van circa 250 vestigingen van de failliete kinderopvang Estro.

Dat heeft curator Wouter Jongepier bekendgemaakt in een faillissementsverslag.

Het bedrag is inclusief de rechten en roerende zaken als de inventaris, en bevat ook een goodwillvergoeding. Het bedrijf achter branchegenoot Smallsteps zegde ook een winstdelingsrecht aan de boedel van Estro toe. 

En H.I.G. sprak met de curator af dat het in juli de operationele kosten zou dragen voor alle locaties, ook voor de 130 die niet worden voortgezet door Smallsteps. Jongepier kreeg hierdoor heel de maand juli gelegenheid om nog oplossingen te vinden voor de overige filialen.

Goede prijs

Jongepier noemt de prijs goed. Dat zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad. "Er is altijd kritiek op een pre-pack. Maar met een snelle doorstart is niets mis, zolang de prijs die wordt betaald goed is. En de uitkomst is goed", zegt Jongpier tegen de krant.

Bij een pre-pack-methode wordt er in alle stilte een doorstart voorbereid.  Vakbond Abvakabo FNV heeft al laten weten niet tevreden te zijn met deze methode en overweegt naar de rechter de stappen.

De vakbond vindt dat er sprake is van overgang van onderneming en ziet de pre-pack-methode als een reorganisatie waarbij werknemers slechter af zijn.

Maandag liet FNV Bondgenoten weten eenzelfde soort actie voor te bereiden voor de garnalenleverancier Heiploeg, die eveneens met de pre-pack-methode een doorstart maakt.

Verslag

Het eerste faillissementsverslag werd door Jongpier openbaar gemaakt. Naar eigen zeggen om openheid van zaken aan de ouders en aan het personeel van Estro te geven  

Begin juli ging Estro definitief failliet en maakte met zo'n tweehonderdvijftig filialen en 2.600 medewerkers een doorstart onder de naam Smallsteps.

Dit moet u weten van faillissementen