Een op de vijftien werknemers kreeg in 2013 te maken met een arbeidsongeval.

Zeker 485 duizend mensen had te maken met lichamelijk letsel of geestelijke schade door een ongeval tijdens het werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. 

Bijna de helft van de slachtoffers bleef hierdoor een dag of langer thuis. De meeste arbeidsongevallen deden zich voor in de horeca.

Letsel

Zo'n 70 procent van de werknemers met een arbeidsongeval liep lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag.

Meer mannen dan vrouwen krijgen te maken met een arbeidsongeval. In 2013 had 5,3 procent van de vrouwen een ongeval, bij mannen was dat 7,6 procent. Het verschil wordt door het CBS mede verklaard doordat mannen gevaarlijker werk doen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Jongeren

Jongeren tot 25 jaar blijken vaker te maken te hebben met een ongeval op het werk. In 2013 had 8,2 procent een arbeidsongeval met letsel . Dat is bijna anderhalf keer zo veel dan bij oudere werknemers.

'Slappe aanpak'

De cijfers over het aantal bedrijfsongevallen zijn volgens Wim van Veelen van FNV "onacceptabel hoog". "Ondanks de crisis en minder werkenden, daalt het aantal ongevallen niet. De FNV roept al jaren dat de slappe aanpak van de overheid hieromtrent moet veranderen."

Werkgevers doen volgens FNV veel te weinig om ongelukken te voorkomen. Er is bovendien te weinig controle op onveilige werkplekken. "Arbeidsinspecteurs moeten vaker onverwacht bedrijven bezoeken, in plaats van vooraf aangekondigde inspecties en torenhoge boetes als de wet niet wordt nageleefd."