FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen dagen garnalenleverancier Heiploeg voor de rechter. De vakbonden vinden dat de werknemers zijn benadeeld bij het faillissement van begin dit jaar.

Dat maken de werknemersorganisaties maandag bekend.

Zij beschouwen het faillissement als een overgang van onderneming, daarbij behouden de werknemers de voorwaarden die ze voor het bankroet hadden.

"Alles was gericht op continuïteit en het voortzetten van de onderneming Heiploeg. Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde", stellen de vakbonden in een verklaring.

Failliet

Het Groningse Heiploeg maakte in januari een doorstart onder de vleugels van het Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas (P&P). Negentig werknemers verloren daarbij hun baan, 120 mensen konden blijven maar wel met verslechterde arbeidsvoorwaarden.

Zij raakten onder andere 11,5 adv-dagen kwijt, moesten de eindejaarsuitkering van 7,25 procent en de onregelmatigheidstoeslagen inleveren en de ouderendagen zijn komen te vervallen, aldus de vakbonden.

Pre-pack

Bij Heiploeg werd gebruik gemaakt van de zogenoemde pre-pack constructie. Een curator bereidt bij zo'n situatie in alle stilte een doorstart voor.

De vakbonden voelen zich hierbij benadeeld, zij vinden dat het proces in dit geval erg snel en buiten het zicht van vakbonden en de ondernemingsraad ging. "De belangen van de werknemers speelden daarbij een ondergeschikte rol”, aldus de bonden.