Topman Tim Clark van luchtvaartmaatschappij Emirates heeft zondag gepleit voor een internationale conferentie van luchtvaartmaatschappijen. Dit deed hij naar aanleiding van het neerhalen van een toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne. 

Volgens hem moet er dringend worden nagedacht over de vraag hoe luchtvaartmaatschappijen moeten omgaan met internationale conflicten.

''De internationale luchtvaartgemeenschap moet aangeven dat dit belachelijk en onacceptabel is en dat we weigeren te worden meegetrokken in regionale conflicten waar de luchtvaart niets mee te maken heeft'', zei Clark over de Boeing van Malaysia Airlines die naar alle waarschijnlijkheid is neergeschoten.

''Tot drie dagen geleden konden we dit aan. Nu denk ik dat er nieuwe protocollen nodig zijn om hiermee om te gaan.''

Veilige routes

De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA moet volgens Clark samen met de VN-luchtvaartorganisatie ICAO het voortouw nemen en beslissen welke routes veilig zijn. Nu beslissen de maatschappijen zelf of ze over een gebied vliegen waar een oorlog woedt.

Zo had de Australische maatschappij Qantas voor de crash van donderdag al besloten niet meer boven het oosten van Oekraïne te vliegen, terwijl andere maatschappijen dat besluit pas na het ongeluk namen.

Emirates is in aantal passagiers 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij.