Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij de woningcorporaties verdienen nog altijd fors meer dan de 'balkenendenorm' van 230 duizend euro.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Het kabinet verlaagt het salarisplafond per 1 januari naar een ministerssalaris van 169 duizend euro.

Vooral bij de toezichthouders de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) liggen de beloningen nog ver boven de norm. Acht van de tien bestuurders in de top tien van het Volkskrant-onderzoek werken bij DNB en de AFM. Ook in de zorgsector wordt nog te veel betaald.

DNB-directeur Klaas Knot is met een brutosalaris van ruim 420 duizend euro de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector. Bestuursvoorzitter Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding Nederland volgt daar direct na met een salaris van 362 duizend euro. Op de derde plaats volgt bestuursvoorzitter Nico Nieman van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard met een salaris van 327 duizend euro.

Het kabinet legt de topsalarissen vanaf volgend jaar aan banden. Bestuurders mogen hun huidige salaris vanaf 1 januari nog vier jaar houden, om het vervolgens in drie jaar af te bouwen tot het nieuwe plafond. Voor het onderzoek nam de Volkskrant 119 jaarverslagen van publieke en semipublieke bedrijven en instellingen onder de loep.