
Meer verzet tegen Duits tolplan in grensstreek
Dat melden Duitse media woensdag.
Lokale bestuurders en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de toerismesector kwamen dinsdag bijeen op het vliegveld Weeze net over de grens bij Venray om hun boodschap aan Berlijn toe te lichten: de tol is een stap terug.
De politici en ondernemers vrezen dat het heffen van tol de lokale economie zal schaden. Als Nederlanders moeten betalen om over Duitse wegen te rijden, zullen die niet meer zo snel over de grens boodschappen doen of hun tank vullen, aldus de ondertekenaars.
Vrijdag kwamen al drie Nederlandse en twee Duitse burgemeesters bij elkaar in Overijssel om te protesteren tegen de tol. Eerder liet de Duitse politievakbond weten dat hun leden niet zitten te wachten om automobilisten te controleren op aanwezigheid van een tolvignet.
'Toltop'
CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe wil een 'toltop' houden om de Duitse plannen voor tolheffing te bespreken. Aan het overleg zouden behalve Nederland ook omringende landen als België, Oostenrijk, Tsjechië en Frankrijk moeten meedoen.
De Rouwe heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag gevraagd of zij het initiatief wil nemen voor een dergelijke top. Het CDA is bovendien benieuwd naar het overleg dat Schultz maandag had met haar Duitse collega Alexander Dobrindt, die de tolplannen kwam toelichten in Den Haag.
Tijdens dat onderhoud herhaalde Schultz volgens haar zegsman dat Nederland ontstemd is over de voornemens om tol te gaan heffen op Duitse wegen vanwege de negatieve effecten voor Nederlandse automobilisten, met name in de grensregio.