AMSTERDAM - De belangrijkste aandelenkoersen op het Damrak stonden vrijdag rond het middaguur bijna allemaal op verlies. Echte stijger was alleen chemieconcern DSM (plus 1,3 procent naar 47,45), dat nog profiteerde van de naweeën van de gedeeltelijke overname.


Bekijk video

Grootste daler was KPNQwest, dat 17,4 procent van de waarde verloor naar 2,23 euro. Daarmee ging de onderneming weer diep naar beneden, nadat er donderdag al ruim 15 procent van de koers was afgegaan. Analisten vinden de koers veel te hoog en bovendien kwam het Amerikaanse moederconcern Qwest donderdag met een winstwaarschuwing voor heel 2002.

De graadmeter van de 25 belangrijkste fondsen noteerde op het middaguur 4,11 punten (0,78 procent) verlies en stond op 522,42 punten. Vopak, dat pas later in de notering kwam, was 8,6 procent hoger op 22,38 euro en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. De onderneming zou worden opgesplitst.

Europa

Alle Europese beurzen stonden in de min. Londen was 0,2 procent lager, Frakfurt 0,45 procent en Parijs 0,55 procent. Net als donderdag waren de technologiefondsen verreweg de grotste dalers.

De oorzaak daarvan lag bij Microsoft. Het Amerikaanse softwareconcern meldde donderdag na sluiting van de beurs in New York teleurstellende kwartaalcijfers en gaf een niet al te optimistische prognose af. Ook het Canadese Nortel stelde teleur.

De beurzen waren donderdag al lager door de verliezen in de technohoek. Nokia had toen laten weten dat de markt voor mobiele telefoons minder hard zal groeien dan het eerder had gezegd. De Finse onderneming verloor donderdag bijna 13 procent van zijn koers en zag er vrijdagmorgen nog eens 4 procent vanaf gaan.

De euro stond op 0,8905 dollar en was daarmee wat hoger dan de ,8885 waarop die donderdag de markt was uitgegaan. Ten opzichte van het pond sterling was de Europese munteenheid onveranderd op ,6145 pond.