De Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben maandag de oprichting van een investeringsbank voor de zogeheten BRICS-landen besproken.

De nieuwe bank moet de economische groei in Brazilië, India, China, Rusland en Zuid-Afrika ondersteunen.

De vijf opkomende economische grootmachten namen zich in maart vorig jaar al voor een eigen investeringsbank in het leven te roepen, maar wisten het nog niet eens te worden over het budget en de taken van zo'n bank.

Het plan staat dinsdag, als de regeringsleiders van de BRICS vergaderen in het Braziliaanse Fortaleza, volgens Rousseff bovenaan de agenda. De vijf economische reuzen "kunnen in de 21e eeuw niet berusten in ook maar enige afhankelijkheid van anderen", zei de Braziliaanse president.

De BRICS-landen klagen al jaren dat de Wereldbank, de belangrijkste mondiale investeringsinstelling, een vehikel van het Westen is.

Rousseff ontving Poetin maandag in het presidentieel paleis in Brasilia. De twee tekenden samenwerkingsakkoorden over luchtverdediging, brandstof en onderwijs. Zondagavond woonden ze in Rio de Janeiro samen de finale van het WK voetbal bij.