Het aantal mensen in de grote steden dat afhankelijk is van voedselbanken is in 2013 met circa een derde toegenomen.

De crisis en aanhoudende problematische schulden zijn debet aan de flinke toename van voedselbankklanten.

De Voedselbank in Amsterdam meldt maandag in zijn jaarverslag dat het aantal klanten in een jaar tijd met bijna 1.000 is gegroeid tot 4.580. Sinds 2010 is het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselhulp zelfs met 65 procent toegenomen.

De voedselbanken in Den Haag en Rotterdam signaleren vergelijkbare groeicijfers, zeggen zij desgevraagd. In de Maasstad doen zelfs 7.500 mensen een beroep op de voedselvoorziening en is daarmee de grootste van Nederland.

"We groeien vanzelf'', zegt Piet Beumer van de Rotterdamse voedselbank. "Elke dag voeden we 7.500 monden en dat worden er nog dagelijks meer.''

Donaties

Dankzij donaties van groothandelsbedrijven in Barendrecht kunnen in Den Haag en Rotterdam tegenwoordig veel verse groenten en fruit in de voedselpakketten worden opgenomen.

"Tweemaal per week ontvangen we vers spul en dat is een welkome aanvulling in de voedselkratten'', aldus Bert Mulder van de Haagse vestiging.

Wel zeggen de uitdeelpunten te kampen te hebben met strengere regels, onder meer voor de koeling van producten. Daarvoor moet worden geïnvesteerd in koeltransport en -opslag. 

Houdbaarheid

Grootwinkelbedrijven willen slechts goederen leveren wanneer zij ervan verzekerd zijn dat zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor overschrijding van de houdbaarheidsdatum.

De voedselbanken streven ernaar in elk geval de volledige 'schijf van vijf' in de voedselpakketten te kunnen stoppen, inclusief groenten, fruit, zuivel en eieren.

De marktexploitanten in de nieuwe Markthal in het centrum van Rotterdam hebben toegezegd hun onverkochte verse producten aan de voedselbank te schenken. Daarvoor is ook extra koelcapaciteit vereist.