Het vertrouwen in de woningmarkt groeit sneller dankzij de lage hypotheekrente. Wel blijven de regionale verschillen groot.

Zo schrijft Vereniging Eigen Huis op basis van de Eigen Huis Marktindicator. De indicator meet het vertrouwen dat consumenten hebben in de woningmarkt. Een score van 100 geeft een neutraal sentiment aan. 

De marktindicator steeg in juni "opvallend snel" van 90 naar 93. Dat niveau werd in april 2006 voor het laatste behaald. Met de nieuwste stand is het woningmarktvertrouwen volgens de Marktindicator al achttien maanden op rij gestegen. 

Dinsdag publiceert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tweedekartaalcijfers, die meer inzicht zullen geven over de situatie van de Nederlandse woningmarkt. 

Hypotheekrente

Het toenemende vertrouwen is volgens Vereniging Eigen Huis met name toe te schrijven aan de dalende hypotheekrente. 45 procent van de Nederlanders vindt de lage rente een reden waarom het nu een goed moment is om te kopen. Vorig jaar lag dat percentage met 20 procent een stuk lager.

De lagere huizenprijzen spelen ook een belangrijke rol, maar in afnemende mate. 50 procent van de Nederlanders gaf de voordelige huizenprijs aan als reden om nu te kopen, ten opzichte van 70 procent vorig jaar.

Steeds meer mensen denken dat de huizenprijs binnenkort zal stijgen: ruim 40 procent verwacht binnen afzienbare tijd een stijging van de huizenprijs. Een jaar geleden verwachtte 12 procent van de Nederlanders dat, aldus de Marktindicator. 

Regionale verschillen

De verschillen per regio zijn echter groot. Met name in de Randstad verbetert het sentiment onder woningeigenaren; 80 procent denkt dat de huizenmarkt het komende jaar zal aantrekken.

Het landelijk gemiddelde ligt volgens het onderzoek op 68 procent, terwijl in Groningen slechts 39 procent van de woningbezitters herstel verwacht. In Friesland en Limburg blijft het vertrouwen in de woningmarkt ook relatief laag, met respectievelijk 50 en 55 procent van de eigenhuisbezitters die herstel op de woningmarkt verwachten. 

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis

Lees ook: 'Hypotheekrente breekt elke week nieuw laagterecord'