Dat ABN Amro de salarissen van de top met twintig procent verhoogt betekent niet dat wetgeving voor het beteugelen van bonussen geen zin heeft. 

"De belangrijkste drijfveer voor het aanpakken van excessieve bonussen was het wegnemen van een perverse prikkel", zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zaterdag op Radio 1.

De minister wees erop dat hoge bonussen ertoe leidden dat bankmedewerkers zo veel mogelijk woekerpolissen aan de man probeerden te brengen en op korte termijn winst probeerden te halen. Die prikkel is volgens hem nu weggenomen.

Wel erkende Dijsselbloem dat een loonsverhoging van twintig procent discutabel is. Bij het opstellen van de wetgeving was het plan aanvankelijk ook om salarissen te kunnen beteugelen, maar de Raad van State greep toen in en wees erop dat de staat niet mag bepalen wat de salarissen in de private sector zijn.

Stresstest

Verder zei Dijsselbloem niet bang te zijn voor een nieuwe stresstest voor Europese banken. Hij verwacht dat de Nederlandse banken door de test komen.

"En als banken er zwakker voor staan moeten we dat weten." Het beeld dat banken door deze tests minder leningen uitgeven om aan de kapitaaleisen te voldoen klopt volgens Dijsselbloem niet. Hij wees erop dat ze juist een sterkere positie kunnen krijgen door kapitaal binnen te halen.

Ministerschap

Dijsselbloem bleef verder vaag over de vraag of hij zijn ministerschap uitzit. Hij wordt genoemd als kandidaat voor een positie bij de Europese Commissie. Hij zei herhaalde premier Mark Rutte's woorden dat hij 'nergens voor gevraagd' is en 'nergens voor in de markt is'. Maar dat betekent volgens hem niet dat hij zeker zijn ministerschap uitzit.