United Airlines heeft zich bij het rijtje internationale luchtvaartmaatschappijen aangesloten met het schrappen van vluchten naar de grootste luchthaven van Venezuela, wegens een aanhoudend valutaconflict met de regering in Caracas. 

Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt.

Het aantal vluchten naar Caracas wordt met 43 procent teruggeschroefd, van vier per week naar één. Door de valutacrisis en de politieke onrust in Venezuela zijn de inkomsten volgens luchtvaartbedrijven te onzeker geworden.

De opbrengsten van verkochte vliegtickets in het land, afgerekend in de Venezolaanse bolivar, vallen onder strenge nieuwe regels van de overheid. Deze moet toestemming geven om de geldbedragen om te wisselen in dollars en uit te betalen aan het buitenland.

Ongeruster

De inflatie in het land bedraagt meer dan 60 procent op jaarbasis. Daardoor zien luchtvaartmaatschappijen, die in april voor in totaal 3,9 miljard dollar in bolivars hadden vastzitten, hun winsten hard teruglopen.

De Amerikaanse overheid gaf eerder dit jaar aan dat de Venezolaanse regering veel te weinig doet om de ernstige politieke crisis in het land op te lossen. Minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) waarschuwde dat de landen in de regio, waaronder de VS, steeds ongeruster worden over de instabiliteit die wordt veroorzaakt door de crisis.

Bij demonstraties tegen de regering zijn dit jaar al tientallen Venezolanen om het leven gekomen. Het socialistische Venezuela beschikt over de grootste olievoorraden ter wereld, maar producten als suiker en wc-papier zijn moeilijk te verkrijgen.