Kredietbeoordelaar Fitch is positiever geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De overheidsfinanciën zijn onverwacht sterk verbeterd, terwijl de economie voorzichtig herstelt.

Dat stelt het ratingbureau.

Fitch verhoogde zijn outlook voor Nederland van negatief naar stabiel. Dat betekent dat Nederland zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken over zijn zogeheten triple A-rating (AAA), die aangeeft dat het bij de meest kredietwaardige landen ter wereld hoort.

De verbeterde vooruitzichten dankt Nederland volgens Fitch vooral aan de betere financiële positie van de overheid en de verwachte toename van de economische groei. Fitch verwacht dat de staatsschuld dit jaar piekt op 75 procent van het bruto binnenlands product, terwijl eerder nog een stijging tot 80 procent rond 2018 werd voorzien. Daarbij is het overheidstekort nu kleiner dan de kredietbeoordelaar had verwacht.

Achteruitgang

Ondanks de achteruitgang in het eerste kwartaal herstelt de economie geleidelijk van de krimp van de afgelopen jaren, aldus Fitch. Daarbij rekent het bureau nu op een groei van 0,7 procent dit jaar en een vooruitgang met 1,4 procent in 2015.

Fitch wees er verder op dat de huizenmarkt is gestabiliseerd en dat de banken er wat beter voor staan dan voorheen. Verder profiteert Nederland van het wegebben van de Europese schuldencrisis, waardoor het risico op hoge bijdragen aan noodkredieten voor andere landen ook is afgenomen.

Fitch is wereldwijd een van de drie toonaangevende kredietbeoordelaars. Bij branchegenoot Moody's staat Nederland ook op AAA, bij S&P wordt Nederland sinds november vorig jaar een klasse lager ingeschaald, op AA+. Een hoge rating maakt het goedkoper voor landen om geld te lenen op de financiële markten.