Pensioenuitvoerder APG steekt voor miljoenen aan Nederlands pensioengeld in hoogspanningskabels in Zuid-Amerika.

Daarover heeft het bedrijf dat een groot deel van alle collectieve pensioenen in Nederland onder zijn hoede heeft, deze week een overeenkomst ondertekend.

APG neemt een belang van 49 procent in Celeo Redes, een onderneming die elektriciteitsverbindingen met een hoog voltage ontwikkelt en beheert in landen als Chili en Brazilië.

Daarvoor telt de pensioenuitvoerder 237 miljoen euro neer. APG en het Spaanse energiebedrijf Elecnor, het moederbedrijf van Celeo dat de rest van de aandelen in bezit houdt, hebben ook afgesproken om komende jaren extra geld apart te zetten om de groei van Celeo te bekostigen.

Energie

Een woordvoerder van APG wees erop dat het om een investering in duurzame energie gaat, omdat de stroom die met de hoogspanningskabels wordt getransporteerd is opgewekt in waterkrachtcentrales. ,,Daarnaast is het een investering puur in infrastructuur. Dat betekent dat de investering een laag risico kent'', aldus de zegsman.

De deal moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten. De partijen hopen de transactie in het derde kwartaal af te ronden.