JAKARTA - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) maakt zich zorgen over de hoge olieprijs. OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro verklaarde vrijdag "zeer bezorgd" te zijn over de aanhoudende stijging van de olieprijzen.

Half september komt de OPEC weer bijeen voor officieel overleg. "We zullen dan ons best doen", aldus Yusgiantoro. Het oliekartel kan met aanpassingen van zijn productie de olieprijs beïnvloeden, maar op het ogenblik heeft de organisatie niet veel mogelijkheden meer om de productie te vergroten teneinde de prijs omlaag te krijgen.

Crisisteam

Enkele dagen na het officiële OPEC-overleg in september praten de ministers van Olie met vertegenwoordigers van olieproducerende landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten. Volgens Yusgiantoro presenteert een 'crisisteam' van het kartel dan een rapport. Hij zei te hopen op een oplossing voor het probleem van de hoge prijzen.

De OPEC-voorzitter, tevens minister van Olie van Indonesië, zei verder niet te kunnen voorspellen tot welke hoogte de olieprijzen kunnen stijgen. Als het gaat om ontwikkelingen buiten de invloedssfeer van de OPEC, dan is het moeilijk om het verloop van de prijzen te voorzien, aldus Yusgiantoro.

Donderdag bereikten de olieprijzen weer records, onder meer door het aanhoudende geweld in Irak. Vooral de dreigementen om oliepijpleidingen te vernietigen en alle olie-installaties daar in brand te steken, dreven de prijs op.

Amerikaanse olie kwam donderdag op de olietermijnmarkt in New York op een recordslotstand van 48,70 dollar per vat (159 liter). Tijdens de aansluitende elektronische handel liep de notering verder op, tot 48,82 dollar. Ook olie uit de Noordzee bereikte met ,33 dollar per vat een record.

Vrijdagmorgen steeg Amerikaanse olie in het Verre Oosten verder in prijs tot 48,89 dollar. De Amerikaanse olieprijzen zijn noteringen op de termijnmarkt York. De records golden voor contracten voor levering in september, die vrijdag aflopen. Daarna wordt gehandeld in oktober-contracten. Dat contract stond vrijdagmorgen in het Verre Oosten op 47,83 dollar, 19 dollarcent meer dan de slotnotering van de voorgaande dag.