Europa riskeert aanzienlijke gastekorten komende winter als de toevoer vanuit Rusland via Oekraïne door bijvoorbeeld sabotage wordt verstoord. 

Daarvoor waarschuwt topman Christophe de Margerie van de Franse oliemaatschappij Total in een vrijdag gepubliceerd interview met Financial Times (FT).

De waarschuwing staat volgens De Margerie los van de mogelijkheid dat de Russen zelf de gastoevoer afknijpen, uit wraak voor Europese sancties tegen het land. ''Het heeft niets met een embargo te maken. Als er om technische redenen, door sabotage, een tekort ontstaat, zullen wij moeite hebben om gas uit andere bronnen te leveren'', zei hij.

Rusland

Bijna een derde van het gas dat in de Europese Unie wordt verbruikt, komt uit Rusland. Een fors deel daarvan wordt getransporteerd via pijpleidingen over Oekraïens grondgebied. Al langer wordt gevreesd dat het slepende conflict tussen beide landen de gastoevoer in gevaar kan brengen.

De Margerie zei verder dat strengere sancties tegen Rusland grote gevolgen kunnen hebben voor zijn bedrijf. Total is ondanks de crisis doorgegaan met het aanhalen van de banden met Russische olie- en gasbedrijven. Het verwacht in 2020 het grootste deel van zijn olieproductie uit Rusland te halen.