De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderhandelt vrijdagavond weer met vakbonden over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. 

De kans dat de belangenbehartiger en de bonden er dan al uitkomen is echter klein.

"Er zijn nog een aantal complexe dossiers, dus het gaat spannend worden", zegt cao-onderhandelaar bij Abvakabo FNV Bert de Haas vrijdag.

De gesprekken worden weer opgestart nadat gemeentepersoneel eind juni in staking ging. Onder meer werknemers van de plantsoenen- en vuilnisophaaldiensten staakten drie dagen in Utrecht, Groningen en Amsterdam. VNG zocht na de staking toenadering tot de bonden en gaf aan ook over de lonen te willen spreken. Een concreet loonbod werd niet gedaan.

Deadline

Als de partijen er vrijdag niet uitkomen, staat voor maandagavond het volgende gesprek gepland. De vakbonden handhaven ondertussen de deadline die ze vorige maand stelden. Als er voor 1 september geen akkoord ligt, volgt een staking voor onbepaalde tijd, zegt De Haas. VNG liet eerder weten 'nog voor de zomervakantie' een akkoord te willen sluiten.

VNG en de bonden soebatten al meer dan een jaar over een nieuwe overeenkomst. Gemeentemedewerkers willen dit jaar een loonsverhoging van drie procent en er met terugwerkende kracht nog eens tweeënhalf procent loon bij over vorig jaar.

VNG vindt dat een dergelijke loonsverhoging niet uit te leggen is aan burgers en medewerkers, omdat er al veel financiële druk op gemeenten staat.