ING Bank wil via een kort geding afdwingen dat AFAS Personal stopt klanten te vragen in te loggen met ING-gegevens op zijn website.

Consumenten kunnen met AFAS Personal met de transactiegegevens van meerdere bankrekeningen online een huishoudboekje samenstellen om op die manier meer inzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven.

Om van de gratis dienst gebruik te kunnen maken, vraagt AFAS gebruikers in te loggen met de codes van hun bank zodat hun gegevens automatisch in het huishoudboekje worden verwerkt. ING wil vanwege veiligheidsrisico´s niet dat klanten hun inloggegevens op sites van derden intoetsen.

Veilig

AFAS zegt dat de zogenoemde bankkoppeling door onafhankelijke experts is onderzocht en veilig is bevonden. Een woordvoerder wijst er tevens op dat gebruikers niet verplicht zijn de inlogcodes van hun bank in te toetsen.

Zij kunnen ook vanuit de internetbankieromgeving van ING hun gegevens downloaden en importeren in het huishoudboekje. ''Het probleem is dat dit voor veel klanten veel te moeilijk is'', aldus de woordvoerder.

Volgens AFAS is er bovendien Europese wetgeving in de maak die banken verplicht een dergelijke automatische koppeling met derde partijen toe te staan als de consumenten daar toestemming voor geven.

Zowel ING als AFAS zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Het kort geding dient volgende week woensdag voor de rechtbank in Utrecht.