Spanje betaalt vervroegd 1,3 miljard euro terug aan het Europese stabiliteitsfonds ESM. 

Het bestuur van dat fonds, dat is opgezet als permanent financieel vangnet voor eurolanden die in betalingsproblemen raken, heeft daar maandag mee ingestemd. Het voorstel kwam van Spanje zelf.

Het is de eerste keer dat een euroland dat een beroep heeft gedaan op noodsteun, een verzoek heeft ingediend voor vervroegde aflossing. ''Het Spaanse initiatief bevestigt dat de herstructurering van de bankensector in het land, met behulp van financiering van het ESM, succesvol is geweest'', zei directeur Klaus Regling.

Spanje leende tussen december 2012 en februari 2013 in totaal 41,3 miljoen euro om zijn noodlijdende bankensector van nieuw kapitaal te voorzien. Eind vorig jaar werd al bekend dat het land geen verdere hulp nodig heeft. Het heeft tot eind 2027 de tijd om alle noodkredieten af te lossen.

Volgens de baas van het ESM staan de Spaanse banken er na de herkapitalisatie en herstructurering van de sector weer sterk voor. Ook de Spaanse economie vertoont tekenen van herstel. ''De groei keert terug en investeerders hebben het vertrouwen in Spanje hervonden'', aldus Regling.