Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen is "ontstemd" over het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren voor personenauto's.

De tolheffing heeft "bijzonder negatieve effecten voor Nederlandse automobilisten", laat de minister maandag in een reactie weten.

Schultz benadrukt dat ze teleurgesteld is dat Duitsland "op geen enkele wijze met de Nederlandse belangen rekening heeft gehouden".

Met name automobilisten in de grensregio worden volgens Schultz geraakt, terwijl de Duitse automobilisten via de wegenbelasting worden gecompenseerd.

Europees recht

Nederland gaat Eurocommissaris Siim Kallas vragen te onderzoeken of de Duitse maatregel verenigbaar is met het Europees recht.

Ook zal Nederland contact opnemen met andere lidstaten om de kwestie te bespreken. Schultz heeft op korte termijn een gesprek met de Duitse minister van transport, Alexander Dobrindt.

Dobrindt maakte maandag bekend dat hij het tolvignet voor personenauto's vanaf 2016 wil invoeren. De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruik maken van Duitse wegen, maar niet meebetalen aan het onderhoud.