De ANWB lanceert maandag een online petitie tegen het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren. "We verzetten ons hier met hand en tand tegen", zegt een woordvoerder.

De reacties uit de petitie worden gebundeld en aangeboden aan het Europees Parlement. De heffing staat volgens de belangenvereniging haaks op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de Europese Unie.

Bovendien leveren buitenlandse automobilisten in Duitsland volgens de bond al hun bijdrage via de accijns op benzine en diesel.

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt maakte eerder dit jaar bekend dat hij het tolvignet voor personenauto's op de Autobahn vanaf 2016 wil invoeren.

Maandag maakte hij bekend dat het vignet ook gaat gelden voor lokale en provinciale wegen, zo melden diverse Duitse media.

Onterecht

De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruik maken van Duitse wegen, maar niet bijdragen aan het onderhoud.

Nederland liet eerder weten zich niet zomaar neer te leggen bij de invoering van een tolvignet in Duitsland. Het land heft al wel tol voor vrachtwagens.

Stickers

Buitenlandse bestuurders kunnen stickers voor de korte termijn via internet of bij tankstations verkrijgen. De goedkoopste tolvignetten, die tien dagen geldig zijn, kosten tien euro.

Bestuurders die een jaar gebruik van het Duitse wegennet willen maken zijn gemiddeld 88 euro kwijt. Het exacte bedrag hangt af van de milieuvriendelijkheid van de auto en de motorinhoud.