Rusland heeft de schuld van Cuba aan de Sovjet-Unie grotendeels kwijtgescholden. Het gaat om ruim 30 miljard dollar (22 miljard euro), 90 procent van de totale schuld. 

Dat meldde de Russische internetkrant Gazeta.ru zaterdag.

De kwijtschelding, goedgekeurd door de Russische Tweede Kamer (Staatsdoema), kwam aan de vooravond van het bezoek van president Vladimir Poetins aan Cuba volgende week vrijdag.

De rest van de schuld, ongeveer 3,5 miljard dollar, moet het land in tien jaar tijd terugbetalen.

Gesteggel

Rusland maakt daarmee een einde aan twintig jaar gesteggel over de Sovjetschuld van Cuba. Het eiland was de laatste satellietstaat van de Sovjet-Unie die nog geld verschuldigd was aan Moskou.

Sinds 1996 heeft Rusland 100 miljard dollar aan Sovjetschuld van 23 staten kwijtgescholden, Cuba niet meegerekend. De schuld van het Caribische eiland was verreweg het grootst. Het Sovjetgeld ging vooral op aan de aankoop van Russisch militair materieel.

​Rosneft

Belangeloos is de Russische actie niet, zeggen experts tegen de internetkrant. De Russische gasbedrijven Rosneft en Zaroebezjneft hebben met Cuba een overeenkomst gesloten voor olieboringen rondom het eiland, niet ver van de Amerikaanse kust van Florida.