Nederlandse vrachtwagenchauffeurs gaan zondag en maandag weer actievoeren. Behalve een betere cao eisen ze maatregelen tegen de loondumping in hun bedrijfstak.

Dat meldt FNV Bondgenoten zaterdag.

Zondag gaan de chauffeurs parkeerplaatsen langs om enquêtes af te nemen onder Oost-Europese collega's over hun werkomstandigheden. Daarna bivakkeren en overnachten ze op de parkeerplaats Portland in Rotterdam tussen hun Oost-Europese collega’s.

Maandagochtend brengen ze een bezoek aan een transportwerkgever in de regio die het volgens de vakbond niet zo nauw neemt met de regels.

''Met de enquêtes die we onze collega’s willen laten invullen, laten we zien dat slechte werkomstandigheden en onwettige constructies geen incidenten meer zijn. Loondumping is haast de norm geworden. Veel mensen in de sector vinden het al normaal dat buitenlandse chauffeurs maanden achtereen in hun trucks leven en dat Nederlandse chauffeurs niet meer aan de bak komen'', zegt een van de chauffeurs.

Misstanden

Al jaren is er aandacht voor misstanden in de transportsector. ''Concurrentie wordt vervalst, gezonde werkgelegenheid wordt verdrongen en buitenlandse chauffeurs worden uitgebuit. Nog altijd wordt wet- en regelgeving te slecht of niet gehandhaafd en weet een toenemend aantal transporteurs en opdrachtgevers hiervan te profiteren'', stelt de vakbond.

Ook het sinds half februari vastgelopen cao-overleg tussen de vakbonden en de werkgevers in het wegtransport is de chauffeurs een doorn in het oog. De vakbonden eisen een 1-jarige cao met een loonsverhoging van 3 procent. Maar de werkgevers houden vast aan de nullijn.

''De chauffeurs eisen naast een beter loon, ook naleving van de regels tegen verdringing in de sector door goedkope buitenlandse chauffeurs. Ze eisen gelijk loon voor gelijk werk'', aldus onderhandelaar Egon Groen van FNV Bondgenoten.