De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro is zaterdag definitief failliet verklaard. 

Vrijdag meldde de instelling al uitstel van betaling te hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De kinderopvang maakt met zo'n 250 filialen een doorstart onder de naam Smallsteps.

Met de doorstart is de werkgelegenheid voor ongeveer 2.600 medewerkers gegarandeerd. Dit betekent dat voor bijna 85 procent van de kinderen de locatie gewoon open blijft. De toekomst van de andere duizend medewerkers en 130 vestigingen van Estro is ongewis.

Voor de overige groep kinderen zoeken de organisatie en curator samen met de ouders in de komende weken naar een passend alternatief. Sowieso blijven alle locaties gegarandeerd tot eind juli open.

Oplossing

Mede op verzoek van de curator zet Smallsteps in juli de werkzaamheden voort in de vestigingen die niet meegaan naar de nieuwe organisatie. Voor deze filialen wordt in de komende weken een oplossing gezocht om zoveel mogelijk banen te behouden.

''We zijn blij dat we aan de vooravond van de zomervakantie tot een doorstart zijn gekomen, zodat we op deze manier de continuïteit van kwalitatief hoogwaardige kinderopvang kunnen garanderen. Niemand komt maandag voor een gesloten deur te staan'', aldus bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait.

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo'n dertig jaar actief is in de kinderopvang. Estro kwam in de problemen door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen.