Bank of Cyprus onderzoekt de mogelijkheden om extra kapitaal aan te trekken van investeerders. Via de uitgifte van nieuwe aandelen moet uiteindelijk ongeveer 1 miljard euro worden binnengehaald.

Dat is vrijdag bekendgemaakt.

De emissie van nieuwe aandelen is een nieuwe tegenslag voor rijke, voornamelijk Russische, spaarders die een groot deel van hun tegoeden bij de bankencrisis in Cyprus zagen verdampen.

Bij de crisis werd ongeveer de helft van hun deposito's boven de 100.000 euro omgezet in aandelen Bank of Cyprus. Die aandelen werden afgelopen jaar al steeds minder waard, terwijl hun belang door de nieuwe uitgifte nu dreigt te verwateren.

Cyprus werd vorig jaar van de financiële afgrond gered met 10 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden en het IMF. Daarbij moest Bank of Cyprus concurrent Popular Bank inlijven, waarna het nieuwe bedrijf van kapitaal werd voorzien door tegoeden om te zetten in aandelen.

Bankentest

De centrale bank van Cyprus gaf Bank of Cyprus deze week drie dagen de tijd om aan te geven op welke manier er voor 8 augustus 1 miljard euro aan extra kapitaal kan worden opgehaald. Op die manier moet ervoor worden gezorgd dat de bank slaagt voor de bankentest die de Europese Centrale Bank momenteel uitvoert.

Bestaande aandeelhouders krijgen volgens de bank de kans om mee te doen aan de nieuwe emissie. Veel van die aandeelhouders wilden echter meer tijd om ervoor te zorgen dat ze hun huidige belang op peil kunnen houden. Daarnaast eisten ze een voorkeursbehandeling bij de emissie.