Koningin Máxima heeft de nodige aandacht voor de aanpak van jeugdwerkloosheid benadrukt, bij een bezoek aan de Buzinezzclub in Den Haag om te praten over de aanpak van jeugdwerkloosheid in die regio.

De koningin luisterde naar een aantal jongeren die niet op school hebben gezeten of werk hebben gedaan, maar die dankzij de Buzinezzclub nu een baan hebben of een opleiding kunnen doen.

Máxima benadrukte het belangrijk te vinden dat jongeren op eigen kracht hun geld verdienen. Volgens haar hadden de aanwezige jongeren goede stappen gemaakt, en moeten ze nu ook doorzetten.

Volgens directeur van de Buzinezzclub Leo van Loon was het bezoek van koningin Máxima heel uniek voor de stichting. "Ze had veel aandacht voor de deelnemers, de vrijwilligers en andere betrokken partijen", vertelt Van Loon. 

"Een half jaar geleden voelden de deelnemers zich misschien nog een nobody. Ze zaten thuis, zonder diploma en zonder werk en nu zitten ze bij de koningin!"

Aandacht

De Buzinezzclub geeft jongeren tussen de 17 en 27 jaar die zonder sociaal netwerk buiten de boot dreigen te vallen, de kans om een eigen bedrijf te starten. De stichting wil hiermee bereiken dat zij uit hun uitkering komen. De jongeren krijgen zes maanden de tijd om een eigen ondernemingsplan te schrijven. De deelnemers worden gecoacht en begeleid door vrijwillige professionals en ondernemers uit het bedrijfsleven.

Van Loon ziet dat de gemeentes Den Haag en Rotterdam nu aandacht heeft voor de jeugdwerkloosheid. "Maar het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld op 1 oktober het geld op is. Het is heel belangrijk dat er aandacht is voor vanuit de overheid. Het kost de gemeenten meer geld als de jongeren in een uitkering zitten."

Cijfers laten zien dat 50 tot 60 procent van de jongeren die hebben deelgenomen aan de Buzinezzclub een uitkering verlaat. Daarbij zitten de jongeren zeven maanden korter in een uitkering dan gemiddeld. In 2015 start de Buzinezzclub een derde afdeling in de regio Drechtsteden.

De Buzinezzclub neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma, die de initiatieven van de onderneming met een jaarlijkse bijdrage stimuleert. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.