De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) vergaderen vanaf begin volgend jaar nog maar eens in de zes weken over het monetaire beleid in de eurozone. 

Dat maakte ECB-president Mario Draghi donderdag bekend in zijn persconferentie na de rentevergadering, die nu nog elke maand plaatsvindt.

De ECB zal vanaf de vergadering van januari ook notulen publiceren van de beleidsbijeenkomsten.

Daarin nemen de zes vaste bestuurders van de ECB samen met de centralebankpresidenten van de achttien eurolanden besluiten over het monetaire beleid in de eurozone. Hoe de notulen er precies uit gaan zien is nog niet bekend, aldus Draghi.

Notulen

Het besluit de frequentie van de vergaderingen te verminderen, hangt samen met de publicatie van notulen van de bijeenkomsten. Draghi wees erop dat het enige tijd duurt om zo'n verslag te produceren, waarna de markt ook tijd moet hebben om de notulen te verwerken.

Om verwarring in de markten te voorkomen moet er genoeg tijd zitten tussen het verslag van de vorige bijeenkomst en de nieuwe vergadering, aldus de Italiaan.

Transparant

Draghi liet bij een toespraak in Amsterdam in april al weten voorstander te zijn meer transparantie bij de ECB, via de publicatie van notulen.

''Een transparante centrale bank kan niet alleen beter ter verantwoording worden gehouden, maar is ook effectiever bij het uitvoeren van monetair beleid'', stelde Draghi destijds. ''Het verkleint de onzekerheid over onze intenties en maakt het duidelijker hoe we zullen reageren in ongewone situaties.''