NEW YORK - De effectenbeurs in New York herstelde zich in de loop van de dag van de terugval die het beleefde nadat in Italië een vliegtuigje een wolkenkrabber binnenvloog. De handelaren lieten de handel even voor wat het was en waren, met 11 september in gedachten, aan de buis gekluisterd. Onmiddellijk na het nieuws daalde de Dow-Jonesindex.

Nadat duidelijk werd dat het in Italië om een ongeluk ging, trok de handel weer wat aan. De Dow-Jonesindex sloot op een stand van .205,28 punten, dat is 15,5 punten minder dan het slot van woensdag.

Schermenbeurs Nasdaq hield het verlies beperkt tot 0,5 procent. Dat ondanks de negatieve vooruitzichten van telecomgigant Nokia. Deze index sloot op een stand van 1.802,43 punten, 8 punten lager dan het slot een dag eerder.

Wall Street was donderdag met recht in de ban van de kwartaalcijfers. Maar liefst 287 beursgenoteerde bedrijven kwamen met cijfers. De effectenhandelaren keken al geruime tijd uit naar de cijferregen, om een beter beeld te krijgen van hoe het nu werkelijk met de economie gesteld is.

De beleggers waren het meest ingenomen met de resultaten van hamburgerketen MacDonalds. Ook al daalde de winst. Dat aandeel won ,4 procent. Ook IBM, dat woensdag nabeurs met cijfers kwam, kon op warme belangstelling van de beleggers rekenen. Dat aandeel steeg bijna 5 procent. Vol verwachting wordt nog uitgekeken naar de cijfers van Microsoft, die donderdag nabeurs komen.

Honeywell, actief in de militaire vliegtuigindustrie en beveiliging van woningen en bedrijven, moest de publicatie van de cijfers bekopen met een forse koerswinst. Zowel de omzet als de winst daalde. Het aandeel verloor ruim 5 procent.

De euro werd in de loop van de dag iets meer waard. Aan het slot van de handel in New York noteerde de Europese munt 0,8910 dollar, tegen 0,8885 dollar aan het slot van de handel in Amsterdam.