Leraren van basisscholen en speciale scholen en krijgen er in september 1,2 procent loon bij. Ook worden maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen. 

Dat hebben de bonden afgesproken met de werkgevers in de sector, melden de bonden woensdag. Alle leraren krijgen tijd en geld voor scholing.

Om de werkdruk inzichtelijk te maken, introduceert het primair onderwijs formeel een veertigurige werkweek.

De duur van de werkweek van leraren lag eerder niet vast, licht een woordvoerder toe. Als vervolgens sprake blijkt van overwerk, wordt dat in principe gecompenseerd in vrije tijd. Als dat niet mogelijk is, is uitbetaling mogelijk.

Van de 1.659 uren die leraren per jaar werken wordt maximaal 930 uur lesgegeven, zo sprak werkgeversorganisatie PO-Raad af met de bonden AOb, CNV Onderwijs, AVS, FvOv en Abvakabo FNV. Alleen als personeel dat toestaat, is een andere werkverdeling mogelijk.

Begeleiding

Beginnende leraren krijgen drie jaar extra begeleiding, zodat ze meer didactische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Om oudere werknemers langer voor de klas te houden komt er ook begeleiding beschikbaar. De ouderen docenten kunnen die tijd ook, met een eigen bijdrage, omzetten in extra verlof.

Als het kabinet de schoolbesturen extra ruimte geeft om de lonen te verhogen, worden aanvullende afspraken gemaakt. De nieuwe cao moet gaan gelden tot eind juni volgend jaar. De leden van de onderwijsvakbonden moeten het onderhandelingsresultaat na de zomer nog goedkeuren.