Vakcentrales FNV, CNV en VCP willen dat de werkloosheid in 2020 is gedaald tot minder dan vierhonderdduizend mensen.

Dat staat in het banenplan dat de werknemersorganisaties woensdag gezamenlijk presenteerden. 

Om dat te kunnen bewerkstelligen willen de vakcentrales de komende jaren afspraken maken met de werkgevers en de politiek om zo hun "58 concrete plannen" te realiseren.

Een van die plannen is dat de werkgelegenheid in de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg behouden blijft. " Zorg blijft, dus ook het werk moet blijven", stellen de bonden.

Een ander plan is meer banen te scheppen door de lasten op arbeid te verlagen. Dat moet worden gefinancierd door vermogens en winsten van multinationals zwaarder te belasten. 

Onbegaanbaar

Een moeilijke opgave in politiek Den Haag, want regeringspartij VVD liet bij monde van fractievoorzitter Halbe Zijlstra al weten dat het extra belasten van vermogen een "onbegaanbare weg" is.

"Het zal een politiek gevecht worden", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts daarover tegen NU.nl. Hij erkent dat het een moeilijke opgave is, maar voegt toe dat niets onmogenlijk is.

"Als een minderheid in ons land en wereldwijd steeds meer krijgt en een minderheid steeds minder, krijgen we conflicten. Dan gaan de armen het bij de rijken halen, want dat gaat niet oneindig goed", aldus de werknemersvoorman.

Werk

Verder stellen de vakbonden dat werk "topprioriteit nummer één" moet worden in Nederland. "Ik heb het idee dat het gevoel van urgentie weg is bij de politiek en ook bij de werkgevers. Maar werkloosheid verpest het leven van mensen", zegt Heerts.

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen dreigen teveel mensen de boot te missen. "Als je te lang aan de kant staat, kom je niet meer aan de slag."  

Gerrit van de Kamp, duovoorzitter van VCP: "Werk moet op één, want honderdduizenden mensen zonder werk merken nog niets van een mogelijk economisch herstel. We moeten de werkloosheid aanpakken en niet de mensen die werkloos zijn." Volgens cijfers van het Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in mei 673.000 werklozen.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laat in een reactie weten dat het kabinet de werkloosheid het liefst aanpakt  met vakbonden en werkgeversorganisaties en vindt het "positief" dat de bonden meedenken.

Voorstellen uit het banenplan van de vakcentrales | Asscher noemt het positief dat bonden meedenken | 'Roep om collectief stelsel voor zzp'ers groot'