Het Kennemer Gasthuis heeft een interim-bestuurder bijna vier ton betaald, terwijl bestuurders eigenlijk niet meer dan 230.474 euro mogen krijgen.

Dat meldt RTL Nieuws.

Het Haarlemse ziekenhuis omzeilde de wet door de bestuurder als adviseur in de boeken te zetten.

Maarten van der Vorst werd begin vorig jaar door het Kennemer Gasthuis aangetrokken om de raad van bestuur tijdelijk te versterken. De benoeming leidde destijds al tot ophef, schrijft RTL, omdat Van der Vorst eerder bij een Limburgs ziekenhuis ook een topsalaris kreeg.

Schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid liet bij de benoeming van Van der Vorst weten dat zij ervan uitging dat het Kennemer Gasthuis zich aan de Wet Normering Topinkomens (WNT) zou houden.

Volgens RTL heeft het ziekenhuis Van der Vorst echter niet de status van interim-bestuurder gegeven, maar van interim-adviseur. Voor het inhuren van adviseurs geldt de WNT niet.

Van der Vorst verdiende volgens RTL Nieuws vorig jaar 382.400 euro exclusief btw, anderhalve ton meer dan het wettelijk maximum. Daarnaast zou het ziekenhuis ook nog een vergoeding hebben betaald aan BoerCroon. Bij dit bureau voor interim-management was Van der Vorst in dienst.

Kamer

De Tweede Kamer wil uitleg van minister Schippers over de beloning. De Kamer vraagt zich af hoe dit kan en wil van Schippers horen hoe zij dit denkt te kunnen aanpakken.

"Het lijkt erop alsof er door de mazen van de wet wordt gezwommen'', vindt Hanke Bruins Slot (CDA). Volgens haar is het sowieso ''in strijd met de geest van de wet. Ik wil van de minister horen of het ook tegen de letter van de wet is".

Renske Leijten (SP) stelde op Twitter: "Het graaien gaat door. Weer een schaamteloze mee-eter uit de zorgkosten. Blijft minister Schippers deze zaak sussen?"

Het Kennemer Gasthuis laat in een reactie weten achter de beloning te staan. Het ziekenhuis zegt begrip te hebben voor de reacties. "Echter, onder leiding van de heer Van der Vorst is een ingrijpende en zeer noodzakelijke reorganisatie van het ziekenhuis tot een goed einde gebracht", zo staat in de schriftelijke verklaring.

In 2013 werd namelijk weer een positief resultaat geboekt van 6,5 miljoen euro. Het ziekenhuis noemt de bestuurder zelfs "de juiste man, op de juiste plaats, op het juiste moment."