Ziekenhuispersoneel gaat voorlopig niet staken, ondanks het mislukken van het overleg over een nieuwe cao. 

Dat stelt cao-onderhandelaar Elise Merlijn van Abvakabo FNV woensdag. Wel beraadt de vakbond zich op acties in een poging de ziekenhuizen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

"We hebben nog een cao-conflict, dus dan behoort een werkonderbreking nog niet tot de mogelijkheden", zo laat Merlijn desgevraagd weten. Wat voor soort acties er zouden kunnen komen, moet echter nog worden bepaald. "We gaan woensdag het ziekenhuispersoneel informeren en dan kijken we verder", aldus Merlijn.

De vakbonden willen onder meer een koopkrachtverbetering van drie procent en meer werkzekerheid, zowel voor oude als jonge werknemers.

Flexwerk

Ze willen daarom dat er een einde komt aan de grote hoeveelheid flexwerk en andere tijdelijke werkconstructies. De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), willen echter vooral verslechteringen aanbrengen in de arbeidsvoorwaarden, zo menen ze.

De werkgevers en bonden kwamen dinsdagavond voor de zevende keer bijeen om tot een nieuwe cao te komen. Dat overleg werd echter afgebroken door de werkgevers, zo stelt Merlijn. De NVZ laat in een verklaring weten teleurgesteld te zijn in het uitblijven van resultaat. Het overleg is volgens de werkgeversorganisatie uitgesteld tot na de zomer.