De Europese begrotingsregels zijn niet versoepeld en kunnen ook niet ruimer geïnterpreteerd worden. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in een terugblik op de EU-top van vorige week.

Frankrijk en Italië wensten daar een versoepeling van de begrotingsregels in het zogenoemde Europese stabiliteits- en groeipact.

Landen als Nederland en Duitsland hielden dat tegen, zei Rutte. ''De regels staan. Er dreigde een uitbreiding, maar die is afgeslagen.''

Frankrijk en Italië willen meer tijd om aan de EU-eisen voor het begrotingstekort en de staatsschuld te voldoen. Volgens Rutte is er geen sprake van oprekking van het groeipact maar bestaat binnen het pact wel flexibiliteit om naar de beste oplossing te zoeken.

Flexibiliteit

Even later zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bij RTLZ dat de begrotingsregels blijven zoals ze zijn, maar dat er binnen de ''kaders en criteria'' sprake is van ''enige flexibiliteit''.

Landen die een overheidstekort hebben groter dan 3 procent kunnen in bijzondere economische omstandigheden (economische tegenslag) meer tijd krijgen om hun tekort terug te dringen.

Landen die onder de norm van 3 procent zitten, kunnen hervormingen laten meewegen bij het tempo van het verder terugbrengen van het tekort, aldus Dijsselbloem

Vervolgens zal in de praktijk moeten blijken in hoeverre de flexibiliteit in de afspraken gebruikt wordt. De EU-landen die dat willen moeten hun wensen dit najaar bekendmaken aan de Europese Commissie.

Groot-Brittannië

Premier Rutte zei in het vragenuurtje verder dat hij er alles aan zal doen om een brug te vormen tussen de EU en Groot-Brittannië. De Britse premier David Cameron was fel tegen de benoeming van de Luxemburger Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie en heeft in eigen land te maken met een zeer eurokritische bevolking.

Volgens Rutte zijn de eisen van Cameron voor een hervormde EU "werkbaar''. Rutte belde er dinsdag nog over met Juncker. "Ik merk dat hij niets anders wil dan zorgen dat het Verenigd Koninkrijk bij de EU blijft.''