De drie grootste bonden van de FNV hebben hun fusie met de vakcentrale dinsdag officieel aangekondigd. Dat deden ze in een advertentie in diverse dagbladen. 

De besturen van de drie FNV-bonden - Bondgenoten, Abvakabo en Bouw - en die van de vakcentrale kondigen aan dat de fusiestukken zijn neergelegd bij de Kamer van Koophandel.

Rechtspersonen, in dit geval verenigingen, moeten een fusievoornemen op deze manier openbaar maken. Partijen kunnen dan nog bezwaar maken. 

De congressen van de drie bonden hebben vorig jaar al groen licht gegeven voor de fusie. De fusie wordt officieel beklonken als de verenigingen in oktober officieel besluiten tot opheffing, licht een woordvoerder van de vakcentrale toe. 

Conflicten

De fusie is ingegeven door de vele conflicten binnen de vakcentrale. De grote bonden botsten bijvoorbeeld met de kleinere bonden en de vakcentrale over de pensioenplannen.

Uiteindelijk bedacht een wijze raad dat een fusie van de bonden de oplossing hiervoor zou zijn. De macht over 'FNV in Beweging' komt te liggen bij het ledenparlement. Dat is sinds vorig jaar in functie.