DEN HAAG - De NS wil de zogenoemde punctualiteitsafspraken met de overheid schrappen. Het spoorbedrijf kan wel leven met afspraken over het op tijd laten vertrekken van treinen, maar ziet geen heil in de meting van de aankomstpunctualiteit. Dat heeft interim directeur K. Noordzij van de NS donderdag gezegd op een bijeenkomst van het Railforum.

"Je moet scheiden wat wel beïnvloedbaar is en wat niet", aldus Noordzij. "Je kan afgerekend worden op waar je invloed op hebt." Hij stelde dat er veel oorzaken zijn waardoor de treinen te laat aankomen, waar de NS niet altijd iets aan kan doen. Ook moet dat soort incidenten, zoals zelfdoding en draadbreuken, sneller worden afgehandeld.

Noordzij zal er in een brief, die eind juni wordt verstuurd aan de nieuwe minister van Verkeer, voor pleiten de punctualiteitsafspraak anders in te vullen in het nieuwe prestatiecontract. De voormalige NS-directie struikelde uiteindelijk op het huidige prestatiecontract met de overheid.

Daarin stond dat de NS minstens 80 procent van de treinen op tijd moet laten rijden, dat wil zeggen dat ze minder dan drie minuten te laat vertrekken of aankomen. De NS wist dat cijfer niet te halen met als gevolg dat de NS-directie en commissarissen opstapten.

Het prestatiecontract loopt tot juli van dit jaar. Noordzij zei overigens zelf aan te blijven tot die datum en niet langer. "Dan loopt mijn contract af." Volgens Noordzij is inmiddels samen met de raad van commissarissen een profiel voor een nieuwe directeur opgesteld, maar heeft de NS concreet nog niemand op het oog.

Noordzij zei ook reikhalzend uit te kijken naar het zogeheten alternatieve productiemodel van de Ondernemingsraad (OR) van de NS. Tijdens de onderhandelingen over het beruchte rondje om de kerk was afgesproken dat de OR een alternatief dienstrooster mocht ontwikkelen. "Dat wordt nog heel interessant", aldus Noordzij.

Volgens hem moet het medio mei af zijn. "Wij hebben ons er verre van gehouden." Noordzij verwacht dat de uitkomst voor de NS "verrassend" zal zijn. "Als we het hebben zullen het management erover raadplegen."

/DOSSIERDe NS