Drogist DA ligt stevig in de clinch met een groot deel van de 269 zelfstandige ondernemers die onder de vlag van het bedrijf werken. 

Het conflict is dermate hoog opgelopen dat ruim vijftig franchisenemers hun samenwerking met DA per 1 juli hebben opgezegd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

De zelfstandige DA-ondernemers zijn het niet eens met de nieuwe winkelformule die de keten wil invoeren. Het invoeren van dat nieuwe concept kost de franchisers een hoop geld, soms tot wel vijftienduizend euro. De ondernemers besloten daarop een kort geding aan te spannen, dat werd gewonnen door de franchisers.

Plannen

DA presenteerde de plannen voor het nieuwe concept in maart van dit jaar. De verbouwde winkels zouden daarbij onder een nieuwe bv worden gehangen, genaamd DA Totaal Retail. Voor de franchisers is het onbespreekbaar dat een nieuwe bv ook de merknaam DA gebruikt, omdat ze in hun huidige contracten met DA hebben afgesproken dat ze het alleenrecht op de merknaam hebben.

Door een nieuwe, concurrerende DA-formule in het leven te roepen zou de franchisegever inbreuk maken op de gemaakte afspraken. De kortgedingrechter stelde daarop dat de handelswijze van DA 'niet door de beugel' kan, zo schrijft de zakenkrant op basis van de uitspraak. De franchisenemers en de keten hebben tot 11 september om tot een akkoord te komen.

In totaal varen 388 winkels onder de vlag van DA. Ruim honderd daarvan zijn van de winkelketen zelf, terwijl het merendeel wordt uitgebaat door zelfstandige ondernemers.