Door de sluiting van twaalf fitnesscentra van Achmea, de zogenoemde Health Centers, gaan 126 voltijdbanen verloren. Voor negentien andere vestigingen is met Fitland een nieuwe eigenaar gevonden. 

Dat laat Anco van Geffen, directeur van Achmea Health Centers, donderdagochtend aan NU.nl weten.

De verloren arbeidsplaatsen raken in totaal 450 werknemers, het betreft hier voornamelijk parttimers. Voor betreffende medewerkers wordt een sociale regeling getroffen.

"De problemen met de Health Centers zijn al langer bekend, er worden al jaren sterke verliezen gemaakt. We hebben de race met de twaalf vestigingen die gaan sluiten verloren, maar we hebben met de voorgenomen verkoop een deel van de werkgelegenheid kunnen behouden", zegt Van Geffen.

In theorie kan de deal met Fitland nog afketsen. Van Geffen noemt het voortbestaan van de negentien vestigingen waarbij zevenhonderd mensen blijven werken het hoogst haalbare. Over de verkoopprijs worden geen mededelingen gedaan.

Concurrentie

Achmea stopt met het beheer van de sportscholen omdat de fitnessmarkt "ingrijpend" is veranderd. De concurrentie is toegenomen, steeds meer mensen kiezen er voor om buiten te sporten in plaats van binnen aan gewichten te hangen, zo stelt de verzekeraar.

Het afstoten van de fitnesscentra betekent niet dat het beleid van Achmea ten aanzien van de gezondheid en de vitaliteit van de verzekerden verandert. Er wordt gewerkt aan een plan om hier op een andere manier op in te spelen, zegt de verzekeraar.

De sportscholen, waarvan verzekeraar Achmea de enige aandeelhouder is, zijn ondergebracht in een apart bedrijf waardoor de ontslagen alleen bij de Health Centers vallen. Werknemers die hun baan verliezen hoeven niet te rekenen op een baan bij de verzekeraar, daarvoor zijn de werkzaamheden te verschillend.

Garant

Van Geffen verwacht niet dat Achmea als aandeelhouder moet bijspringen om de ontslagen te bekostigen, de medewerkers, leveranciers en verhuurders kunnen er van uit gaan dat zij worden betaald. "Daar staat Achmea garant voor", aldus Van Geffen.

De Health Centers werden in 2000 door Achmea in het leven geroepen om zo verzekerden met korting te laten sporten. De bestaande kortingen komen te vervallen, maar de nieuwe eigenaar Fitland heeft toegezegd dat de abonnementen niet duurder worden.