ST. PAUL - Het eerste kwartaal van 2002 is voor de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij en KLM-partner Northwest Airlines op verlies uitgedraaid. De onderneming dook voor 171 miljoen dollar in de rode cijfers, evenveel als vorig jaar in de periode januari-maart.

Het verlies bedroeg per aandeel 2,01 dollar, lager dan de 2,46 dollar die analisten hadden ingeschat. De omzet zakte fors in, van ,61 miljard dollar tot 2,18 miljard dollar.

Northwest had het moeilijk door een verminderde vraag naar businessclass-tickets. Ook de nasleep van de terreuraanslagen op 11 september blijft nadreunen. Northwest heeft daardoor de prijzen van tickets moeten verlagen om reizigers weer in het vliegtuig te krijgen, en dat ging ten koste van de winst.

Bestuursvoorzitter Richard Anderson zei donderdag dat zijn industrie zich nog steeds in een moeilijke situatie bevindt. Wel vindt hij het bemoedigend dat Northwest in maart winst wist te behalen, hoewel dat voor een deel was te danken aan het vroege tijdstip van de paasvakantie. Voorzichtigheid over de toekomst is daarom op zijn plaats, aldus Anderson.

Wall Street

Op de beurs in New York werden de cijfers positief onthaald. Northwest steeg bijna 3 procent, terwijl de meeste Amerikaanse luchtvaartfondsen daalden.

Vooral US Airways moest het ontgelden op de beursvloer. De maatschappij maakte een nettoverlies van 269 miljoen dollar bekend. Topman David Seagul vindt dit resultaat over het eerste kwartaal 'onacceptabel'. Vorig jaar was er al een verlies van 171 miljoen dollar.

US Airways wil gaan reorganiseren om in de kosten te kunnen snijden. De onderneming stapt mogelijk naar de overheid om een reorganisatie te bekostigen.

De omzet van US Airways zakt 24 procent tot 1,71 miljard dollar. De vliegmaatschappij had eind maart nog 561 miljoen dollar in kas. Beleggers maakten zich echter zorgen. Het aandeel zakte 4 procent. Andere grote luchtvaartmaatschappijen in de VS maakten eerder deze week al grote verliezen bekend. Dit gold onder meer voor Delta Air Lines en American Airlines.