Het overheidstekort en de overheidsschuld over 2013 komen volgens de nieuwste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lager uit dan in de eerste raming die in maart werd gepubliceerd. 

Het tekort bedroeg vorig jaar 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het CBS woensdag.

Daarmee komt het overheidstekort nog verder onder de Europese 3-procentsnorm dan in de eerste raming, waar uit werd gegaan van een tekort van 2,5 procent.

De overheidsschuld over 2013 komt met 68,6 procent van het bbp ook lager uit dan de 73,5 procent die eerder werd berekend. De schuld komt daarmee dichter in de buurt van de Europese norm van 60 procent. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBSBekijk hier een grote versie. - (c) NU.nl/Jerry Vermanen

Rekenmethode

Het verschil van 0,2 procentpunt van het overheidstekort tussen de eerste raming en de huidige wordt veroorzaakt door een aantal veranderingen in de manier van berekenen. 

In de raming van maart was het effect van de nationalisatie van SNS Reaal op het tekort niet meegenomen. Het CBS en Eurostat waren destijd nog in overleg over de juiste toepassing van de regels.

Daarnaast zijn er nieuwe internationale richtlijnen toegepast en zijn de meest actuele gegevens gebruikt.

'Tekort prettig'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën noemde de bijstelling van het begrotingstekort "prettig", maar zonder veel betekenis.

Dat zei hij woensdag in een reactie op nieuwe berekeningen van het CBS waardoor het tekort vorig jaar uitkomt op 2,3 procent, iets beter dan de eerder berekende 2,5 procent.

''Zo'n herberekening is in handen van statistici, die herijken eens in de zoveel jaar op onafhankelijke wijze hun kengetallen. Daar komt dan een aangepast cijfer uit. Dat het saldo in 2013 iets positiever was dan we al hoopten, dat is mooi. Maar de werkelijkheid is er niet door veranderd, we moeten gewoon door met ons werk'', aldus Dijsselbloem.

Lees ook: Drugshandel stuwt economische groei