De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vermoedt toch dat minstens een ziekenhuis heeft gefraudeerd met declaraties. 

Dat heeft de NZa dinsdag aan RTL Nieuws gemeld in reactie op de ophef over het passeren van justitie bij een onderzoek naar fraude.

Het is voor het eerst dat de NZa zegt fraude te vermoeden bij een ziekenhuis. Om welk ziekenhuis of welke ziekenhuizen het gaat wil de NZa niet zeggen.

De verdenking komt voort uit een onderzoek bij 21 ziekenhuizen na meldingen van patiënten over te hoge rekeningen. Er bleek voor ruim drie miljoen euro te veel gedeclareerd. Dit bedrag is inmiddels terugbetaald aan de zorgverzekeraars.

Bij zeker één ziekenhuis zegt de NZa "een vermoeden van een strafbaar feit" te hebben geconstateerd en dat te hebben gemeld aan het Openbaar Ministerie. "Er zijn gevallen waarin dat aan het OM is gemeld. Het ging om te hoge rekeningen", zegt een woordvoerder van de NZa tegen RTL Nieuws.

Vervolging

Zaterdag meldde RTL Nieuws dat de NZa het Openbaar Ministerie heeft gepasseerd bij een onderzoek naar potentiële fraude in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De zaak werd afgedaan met een bestuurlijke boete, waardoor strafrechtelijke vervolging niet meer mogelijk is.

Het St. Antonius Ziekenhuis kreeg begin dit jaar een boete van 2,5 miljoen euro vanwege foute declaraties. Bij het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Nieuwegein en Utrecht, is tussen 2008 en 2012 voor 24,6 miljoen euro niet correct gedeclareerd. Het gebeurt niet vaak dat een ziekenhuis een boete krijgt voor foute declaraties.