Twee ontslagen bestuurders van gehandicaptenverzorger Humanitas DMH hebben bij hun vertrek bijna een half miljoen euro aan premies meegekregen.

Dat concludeert RTL Z maandag na berekeningen op basis van de jaarrekening van Humanitas. Een van de bestuurders kreeg nog tot vorige maand betaald, ook al werd hij vorig jaar juli al ontslagen.

De twee bestuurders - voormalig bestuursvoorzitter José Schiphorst en haar collega Ad van Rijen - werden elf maanden geleden aan de kant geschoven nadat de top van Humanitas in een crisis was beland.

Van Rijen kreeg daarbij een jaarsalaris van 134.000 euro mee, aangevuld met een ontslagpremie van 140.000 euro.

Schiphorst kreeg na haar ontslag in totaal meer dan 218.000 euro aan salaris en premies mee. De kosten liggen daarmee hoger dan Humanitas aanvankelijk liet doorschemeren, zo meldt RTL Z. De zorginstelling suggereerde vorig jaar namelijk dat Schiphorst al wilde vertrekken en dat daarom slechts doorbetaald hoefde worden tot eind 2013.

Crisis

De bestuurlijke crisis bij Humanitas loopt echter nog verder in de papieren, aangezien het concern ook veel geld uitgaf aan tijdelijke bestuurders. Zo zou interim-bestuurder Raimond Nicodem voor een maand werken een rekening van bijna 100.000 euro hebben ingediend, schreef de Volkskrant begin dit jaar.

Een onafhankelijke commissie concludeerde daarop dat de toezichthouders van de zorginstelling hun boekje te buiten waren gegaan bij het toekennen van het salaris van Nicodem. Na maatschappelijke en politieke druk besloten zowel de interim-bestuurder als de raad van toezicht te vertrekken.