De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden gaan weer praten over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. 

Dat heeft Abvakabo FNV maandag gemeld. 

De werkgeversorganisatie stelt in een brief aan de bonden bereid te zijn ''een structurele loonsverhoging die verder gaat dan de loonsombenadering'' door te voeren. Ook wil de VNG afspraken maken over het terugdringen van doorgeschoten flexwerk.

''Het is voor zowel gemeentelijke werkgevers als medewerkers belangrijk dat we spoedig een akkoord bereiken. We beseffen dat dit alleen lukt als beide partijen nieuwe stappen richting de ander willen doen'', aldus de VNG.

Ruimer mandaat

Afgelopen week staakten duizenden gemeenteambtenaren van de buitendiensten, zoals vuilnismannen, in Amsterdam, Utrecht en Groningen drie dagen. Volgens de bond heeft die staking, gezien de toenadering van VNG, zijn uitwerking niet gemist. VNG heeft nu een "ruimer mandaat" om te onderhandelen, aldus de bond. 

Abvakabo is bereid weer te gaan praten, maar zet wel druk op de ketel. Als er voor 1 september geen akkoord ligt, volgt er een oproep "voor langere tijd" te gaan staken. 

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF zetten in op een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014. De nieuwe cao, waar ongeveer 170.000 mensen onder vallen, zou met terugwerkende kracht in werking treden.

De bonden willen bovendien betere afspraken over het terugdringen van payrolling, omdat deze werkconstructie tot een onzekere werksituatie zou leiden.

Provincie

Op provincieniveau is een akkoord verder weg. Als de provincies niet voor volgende week dinsdag concessies doen voor een nieuwe cao, gaan de werknemers zich op acties beramen. Daarmee dreigen Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF nadat zij maandag een einde aan de onderhandelingen hebben gemaakt. 

De bonden vinden dat de werkgevers niet serieus naar de voorstellen van de bonden luisteren. "De maat is vol", zeggen zij nu. De vakbonden willen met name een hoger loonbod. Als het aan de bonden ligt wordt daarnaast meer gedaan tegen flexwerk en moet ook voor jongeren goede pensioenopbouw mogelijk blijven. 

Vijf vragen over stakingen gemeenten | Overzicht van de stakingen in 2014