De rente in de eurozone wordt naar verwachting niet voor 2016 verhoogd. Dat lieten bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) dit weekeinde in interviews met Europese kranten doorschemeren.

''De rente gaat omhoog zodra er een duidelijke economische groei is, van meer dan 2 procent'', stelde de Oostenrijkse centralebankpresident Ewald Nowotny in de Oostenrijkse Kronenzeitung.

''Dat zal volgens de huidige vooruitzichten zeer waarschijnlijk niet voor 2016 zijn.''

ECB-president Mario Draghi liet in een interview met De Telegraaf een vergelijkbaar geluid horen. Hij herhaalde daarin de toezegging dat de rente nog geruime tijd zeer laag zal blijven en wees er daarbij op dat de ongelimiteerde toegang voor banken tot de middelen van de ECB onlangs is verlengd tot het einde van 2016.

''Dat is een signaal'', aldus de Italiaan. ''Ons bankensteunprogramma gekoppeld aan kredietverlening aan bedrijven duurt vier jaar. Dat duidt erop dat de rente langere tijd laag blijft. Maar daarna zal hij stijgen als het herstel verstevigt.''

Laagste niveau

De ECB verlaagde eerder deze maand het belangrijkste rentetarief in de eurozone tot 0,15 procent. Dat is het laagste niveau ooit. Daarbij werd de rente die banken krijgen op hun deposito's bij de centrale bank verlaagd tot min 0,1 procent. Dat betekent dat de banken nu geld toeleggen op de middelen die ze stallen bij de ECB.

Die lage rentes moeten de kredietverlening in Europa stimuleren. In dat kader werd ook 400 miljard euro beschikbaar gemaakt voor leningen aan banken, die dat geld vervolgens aan hun eigen klanten zouden moeten uitlenen.