Fokker Elmo gaat de bekabeling maken van nog eens honderden JSF-straaljagers (F-35).

Daarover tekent het Nederlandse luchtvaarttechnologiebedrijf bedrijf zaterdag een contract met de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin. Met de opdracht is een bedrag van ongeveer 200 miljoen dollar (bijna 150 miljoen euro) gemoeid.

Fokker Elmo heeft afgelopen jaren al ongeveer 100 JSF's van bekabeling voorzien. Volgens een woordvoerster heeft de nieuwe opdracht betrekking op een volgende productiefase. Bij het bedrijf werken 150 gespecialiseerde technici aan de klus.

Het is de bedoeling dat Fokker Elmo in de toekomst meer JSF-opdrachten binnen zal slepen. Met een verwachte totale productie van meer dan 3000 F-35 toestellen levert dat het bedrijf naar verwachting nog veel werk op in de komende decennia.

Productie

Nederlandse bedrijven verdienen flink aan de productie van de JSF. In totaal is door het bedrijfsleven hier al voor circa 1 miljard euro aan opdrachten binnengehaald. Daarnaast is voor circa 5 miljard euro aan zogenoemde raamcontracten gesloten.

De branche rekent in totaal op 8 tot 10 miljard euro aan productieopdrachten gerelateerd aan de JSF. Ook aan het onderhoud van de straaljagers kan daarna mogelijk nog veel geld verdiend worden.

De Nederlandse regering heeft besloten 37 F-35-toestellen te kopen. Het is de bedoeling dat die vanaf 2019 de F-16 vervangen.