Scheidend voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes ontkent betrokkenheid bij kartelvorming van zijn onderneming Ucosan met Villeroy & Boch.

Het Financieel Dagblad meldt zaterdag dat Wientjes voorheen betrokken is geweest bij verboden prijsafspraken van de sanitairfabrikanten.

Dit zou blijken uit een tot nu toe uit de publiciteit gebleven onderdeel van een arrest van het Europees Hof van Justitie.

Het vonnis onthult volgens de krant een prominente positie van Wientjes in activiteiten die het Hof in navolging van de Europese Commissie illegaal noemt. In de uitspraak staat dat de Duitse keramiek- en sanitairgigant Villeroy & Boch Wientjes hiervoor de schuld geeft. 

De voorman zegt desondanks dat hij op geen enkele wijze aansprakelijk is gesteld of beboet. Hij zou bovendien geen kennis van de kartelvorming hebben gehad gedurende de periode dat hij in de Raad van Bestuur van Villeroy & Boch zat. 

Wientjes was sinds 1967 directeur van Ucosan. Hij verkocht het bedrijf aan Villeroy & Boch, maar bleef directeur. In 2005 vertrok Wientjes naar VNO-NCW, het onderzoek en proces zouden pas nadien in gang zijn gezet.